26 Dec 2016

Utama » » [GEMPAR!] Penyakit CNP Sangat Berbahaya, Ia Boleh Berjangkit Kepada Sesiapa Sahaja!

[GEMPAR!] Penyakit CNP Sangat Berbahaya, Ia Boleh Berjangkit Kepada Sesiapa Sahaja!

alt/text gambar alt/text gambar alt/text gambar PENAJASejak akhir-akhir ini pelbagai penyakit baru dilaporkan dan ia mendatangkan kebimbangan khususnya kepada rakyat setempat mahukan seluruh negara. ia tidak hanya memberi impak kepada sosial dan ekonomi tetapi juga terhadap rumah tangga.

Semalam hangat diperkatakan isu fitnah yang berpunya daripada syoknya CNP. Penggunaan ini sangat meluas ia sangat mudah ditemui di laman-laman sosial seperti Facebook, Twitter, Instargram, Wechat mahupun apa sahaja medium.

Ia berkenaan isu penyebaran fitnah tentang peniagaan orang lain. [Baca di sini] Jadi, Kita semua perlu berhati-hati kerana penyakit CNP (Copy And Paste) ini boleh menjadi wabak yang sangat menggerunkan ketika mana ia disebarkan tanpa kesahihan. Kita sebenarnya sedang membina dosa PERCUMA.

Cara penyebaran:-

Ia disebarkan hanya menekan butang share dan hastag #cnp #copypaste #copynpaste #macam-macam-lagi-la

ia disebarkan oleh orang yang kurang faham atau kurang bijak atau kurang pandai atau kurang berkeyakinan atau dan memang hobi.

Kesan sampingan CNP

1) Kemurungan
2) Kemarahan
3) Kehancuran
4) Keaiban

Nasihat SD, marilah kita membentuk sahsiah diri yang baik dan berfikir panjang sebelum penyebaran sesuatu maklumat itu dilakukan. SD juga berpesan pada SD sendiri supaya menjadi media yang berertika dalam mengupas isu-isu hangat. Insya Allah.

Kesan CNP sangat buruk, tetapi ada akalanya ia menjadi BAIK dan adakalanya menjadi yang TERBURUK.

Kongsi Artikel Ini :
Comments
0 Comments

Post a comment